بخشهای ICU از پرخطرترین مکانها برای ابتلا به عفونت بیمارستانی به شمار میروند
آلودگی محیط و بالا بودن ریسک عفونتهای بیمارستانی صرفنظر از مشکلات هزینهای از مهمترین دلایل واهمه بیماران در مراجعه به مراکز درمانی است.
بر اساس آمارهای غیررسمی سالانه 12 تا 14 میلیارد تومان هزینه در کشور صرف عفونتهای بیمارستانی میشود. این در حالی است که در کشور هنوز بیمارستانها و مراکز درمانیای وجود دارند که به شکل بسیار بدوی و ابتدایی به ضدعفونی وسایل خود میپردازند.
بنابراین رعایت اصول بهداشتی و ضدعفونی توسط پزشکان، پرستاران و کارکنان بیمارستان در بخشهای مختلف بیمارستان بهخصوص بخشهایی که امکان عفونت بالاست مثل اتاقهای عمل، ICU، CCU، دیالیز و زایشگاهها که شرایط خاص دارند و بیمارانی با شرایط ویژه و ضعف سیستم ایمنی قرار دارند، بسیار حائز اهمیت است.
ریسک بالای محیط بیمارستان:
طی سالهای گذشته در جهت کاهش شیوع عفونتهای بیمارستانی تلاشهای زیادی صورت گرفته است که تشکیل کمیتههای کنترل عفونت بیمارستانی در سطح دانشگاهها، اختصاص ردیفی سازمانی بهعنوان پست اختصاصی پرستار کنترل عفونت در مراکز بیمارستانی، تشکیل گروههای کنترل عفونت و حضور و فعالیت کمیتههای کنترل عفونت بیمارستانی در فرمهای ارزشیابی سالانه بیمارستانها ازجمله این اقدامات است.
اما درمجموع حدود 850 بیمارستان در کشور وجود دارد که سالانه حدود 6 میلیون بیمار روی حدود 110 هزار تخت بیمارستانی بستری میشوند و مدت اقامتشان در بیمارستان بهطور متوسط حدود 3-2 روز است.
تخمین زده میشود که میزان عفونتهای بیمارستانی در کشور حدود 8 درصد باشد. همچنین طبق برآورد سازمان جهانی بهداشت میزان بروز عفونت بیمارستانی برای کشورهای مختلف بین 5 تا 25 درصد است.
اما با تمام تلاشهای صورت گرفته بیمارستانها مخصوصاً بخشهای مراقبت ویژه ،همچنان از محیطهای با ریسک بالای ابتلا به عفونتهای بیمارستانی میباشد.
رعایت بهداشت دست:
بهداشت دست ، تمامی موارد مانند شستوشوی دست با آب و صابون یا استفاده از محلولهای با پایه الکلی را شامل میشود.
به دنبال اقدامات سازمان بهداشت جهانی در این زمینه، وزارت بهداشت ایران نیز در WHO تعهدنامهای را امضا کرده که یکی از آیتمهای این تعهدنامه آن است که با استفاده از راهنماهای سازمان جهانی بهداشت بتوان اقداماتی را برای ارتقای بهداشت دست در مراکز درمانی کشوران جام داد.
یکی از راهکارهای اساسی ترویج فرهنگ استفاده از مواد شوینده است؛ چراکه در بسیاری از مراکز درمانی حتی در کشورهای توسعهیافته میزان رعایت بهداشت دست توسط پرسنل بیمارستانی بسیار پایین است.
خیلی از عوامل احتمال بروز همه عفونتهای بیمارستانی را افزایش میدهند مانند تشدید بیماری، تضعیف سیستم ایمنی، افزایش سن، سوءتغذیه و اعمال جراحی و از طرفی عوامل دیگری هم هستند که باعث بروز عفونتهای خاص میشوند بهعنوانمثال تهویه مکانیکی خصوصاً احتمال پنومونی را افزایش میدهد. همچنین در بیماران بستری در بخش ICU شدت بیماری نقش مهمی در احتمال بروز عفونت بیمارستانی دارد.
گفتنی است بهترین راه برای پیشگیری از عفونتهای بیمارستانی شامل: مبرا سازی از آلودگی، ضدعفونی کردن، استریل کردن، ایزوله کردن، مراقبت از کارکنان بیمارستان، نقشه ساختمانی و آنتیبیوتیکهاست.
متأسفانه بسیاری از پزشکان هنوز فرق ضدعفونی و استریل را نمیدانند و تنها به ضدعفونی وسایل اکتفا میکنند درحالیکه متخصصان توصیه میکنند برای افزایش درصد گندزدایی بهتر است وسایل و ابزار قبل از استریل کردن تمیز و ضدعفونی شود و بعد آنها را استریل کرد.
شرکت عرفان سلامت جهت جلوگیری از عفونتهای رایج بخشهای ویژه امکاناتی فراهم نموده است که با استفاده از آن بیماران بتوانند زیر نظر پزشک و مراقبتهای پرستاران ویژه مدت زمان کمتری در بخشهای مراقبت ویژه سپری کرده و به بخشهای عمومی انتقال نمایند و همچنین در اقدامی بسیار نوآورانه شرکت عرفان سلامت میتواند شرایط مراقبتهای ویژه را در منزل بیماران مهیا نموده تا پس از تائید پزشک معالج و تجهیز کامل منزل بیمار ، ایشان را به منزل خود انتقال دهند. تا به اینگونه علاوه بر بهرهمندی از مزایای بیشمار دیگر ریسک عفونتهای بیمارستانی را به حداقل برساند.
هم چنین بخوانید: